Golf

Historik

Redan på 1400-talet nämns golf i två lagar i Skottland, lagarna förbjuder spel av spelet “gowf”. Det är lite tvister om dessa lagar menar vad vi idag kallar golf eller om det gäller ett helt annat spel, liknande det vi idag kallar landhockey.  Termen golf tror man kommer från det Germanska ordet “kolven” = klubba. Världens första golfklubb bildades 1744. Den kallades “The Honourable Company of Edinburgh Golfers”. I Indien bildades 1829 den första golfklubben utanför Storbritannien  och hette “The Royal Calcutta Golf Club”. Nordamerikas första golfklubb grundades 1873 , “Royal Montreal Golf Club” i Kanada.Golf som vi känner till det idag utvecklades i Skottland på 1800-talet. Då grundades reglerna och banor och klubbor formades till vad vi idag använder oss av. I Skottland och England byggdes golfbanor som finansierades av kommuner, järnvägsbolag och privata klubbar.Utrustningen har självklart förbättrats sedan 1800-talet. Idag har vi mycket bättre gräsklippare. Bolldesignen har förbättrats, nu används gummi istället för guttaperka som tidigare användes. Under 1920-talet började man producera golfklubbor med metallskaft och under 1970-talet bytte man även ut klubbornas trähuvuden till metallhuvuden. Trots detta kallas golfklubbor fortfarande för “träklubbor”. På 1980-talet började man även producera golfklubbor med grafitskaft. 

Golfregler

När det gäller golfspel är det rättvisa som gäller. En spelare skall spela rättvist och etiskt även om det skulle vara så att ingen ser på. En golfspelare kan aldrig tänka sig att smyga ut bollen från buskaget och råka droppa den på en lämpligare plats. Golfspelaren är en hedersam man och han spelar rättvist. En golfspelare ser till att hålet som slogs upp när han missade golfbollen läggs igen med sand. Det finns alltid små spadar ute på banan så att man själv kan laga de hål som uppstått efter missriktade slag.Det finns dock också skrivna regler som är bra att känna till. De har utformats av Royal and Acient Golf Club of St Andrews (R&A) och United States Golf Association (USGA) och det är internationella regler som gäller än var du spelar golf.Om golfbollen hamnar så illa till att det är omöjligt att spela den från den platsen måste man försöka räkna ut vad som är rättvist för motspelaren. Man får inte ge sig själv en fördel genom att droppa bollen på en plats där det är mycket lätt att slå utan att man pliktar något slag. Om man inte själv kan räkna ut vad som är rättvist kan man ha följande regler i åtanke:

  • Regel 13-1 säger att man inte kan begära hjälp för det slag man skall göra. Det går alltså inte att be en förbipasserande plocka in bollen på banan igen.
  • Regel 14-2 säger att man inte får ändra på banans utseende för att få en fördel i slaget. Det går alltså inte att hacka ned en liten kulle eller ta bort en tuva (om det nu skulle finnas en sådan på golfbanan)
  • Grundregeln är dock att golfbollen skall slås från den plats där den landade och om den förstörs eller förkommer får den bytas, men aldrig annars.

Amatör eller inte?

Det finns klara regler för när en spelare är att betrakta som amatör och således får ställa upp i amatörtävlingar. Om du har varit en golftränare och dragit in några slantar på det är det inga problem att spela som amatör. Men om du är avlönad som professionell spelare kan du inte delta i sådana tävlingar. Om du slutar vara proffs går det att börja spela som amatör igen, men det tar ganska lång tid och är en förhållandevis invecklas procedur att bli av med proffs-statusen igen. 

Golf internationellt

Det finns många olika stora internationella tävlingar inom golf. US Open – “United States Open Champinships”, är en av fyra majortävlingar för golf inom herrsporten. US Open startade 1895. 

Masters

En av de största golftävlingen i världen kallas både i dagligt tal och i officiella sammanhang för “masters” eller US Masters. Det är en tävling som hålls vid Augusta National Golf Club i Augusta, Georgia, USA. Tävlingen är en av de fyra majors, som de allra största tävlingarna kallas. För att få deltaga i tävlingen krävs en särskild inbjudan enligt särskilda villkor. Man kan även kvalificera sig för tävlingen.Tävlingen skiljer sig på flera sätt från andra golftävlingar, bland annat så har den inga sponsorer och det finns strikta regler för besökare och journalister. Det är även en av de idrottsevenemang i världen som är svårast att få biljetter till. Du kanske har hört om fotbollsklubbar som har över 20-års väntetid på säsongsbiljetter. Här kan du få vänta upp till 15 år på biljetter för ett enskilt tillfälle.